در این مقاله قرار است با حمل و نقل جاده ای بار سنگین و فوق سنگین آشنا شویم
اگر زیاد در جادهها سفر کرده باشید، حداقل یکبار دیدهاید که یک تریلی عظیم الجثه، محموله بسیار بزرگی را با سرعت پایین حمل میکند و با تیم حمل و نقل بین المللی جاده ای مجهزی، آن محموله را به سمت مقصد میبرند.
در صنعت و حوزه تولید، همیشه نمیشود برخی از قطعات یا تجهیزات عظیم را مونتاژ کرد و باید از همان کارخانه تولیدکننده به صورت مونتاژ شده و یکپارچه به مقصد برسد و این کار مستلزم استفاده از تریلیها و تیم حمل و نقل جاده ای متخصص و خاص است.
مثلاً برجهای تقطیر پالایشگاهها معمولاً به صورت یک تکه در کارخانههای اراک مونتاژ و از طریق تریلی و بوژی به پالایشگاه داخلی یا از طریق حمل و نقل بین المللی زمینیhttps://rosharah.com/blog/domestic-and-foreign-ground-transportation-by-road/ به کشورهای همسایه منتقل میشوند. در بسیاری از موارد هم این محمولهها فقط امکان جابهجایی با حمل و نقل زمینی را دارند و با روشهای دیگر نمیشود آنها را به مقصد رساند.
حمل بار سنگین و فوق سنگین چیست؟
حمل بار سنگین (Heavy Haul) و حمل بار فوق سنگین (Over-dimensional) به شکل کلی به حمل و نقل زمینی بارهایی گفته میشود که به دلیل وزن یا حجم زیاد، به استفاده از تجهیزات خاص و مجوزهای ویژه نیاز دارند.
حمل محموله سنگین با استفاده از کامیونهای باری، قطارهای باری، کشتیهای باری و هواپیماهای باری، شامل حمل بارهایی با وزن بیش از ۸۰ تن میباشد.
از سوی دیگر، حمل محوله فوق سنگین به محمولههایی اشاره دارد که به دلیل حجم بسیار زیاد، به تجهیزات خاص نیاز دارند. برای مثال، حمل و نقل قطعات بزرگ مانند توربینهای بادی، پلها و ادوات نظامی و فضایی، شامل حمل بارهایی با ارتفاع، عرض یا طول بیشتر از حد معمول است.
بوژی چیست؟
برای حمل و نقل جاده ای محمولههای فوق سنگین، از تجهیزات خاصی به نام بوژی (Bogie) استفاده میشود. بوژی یک سازه است که مجموعهای از چرخها، سیستم تعلیق و کمکفنرهایی است که برای پشتیبانی بخشی از وزن و بار موجود در بالای آن طراحی شده است. بوژی به عنوان یک واحد مستقل در تجهیزات حمل و نقل جاده ای به کار میرود و معمولاً با تریلیها یا اصطلاحاً «بوژیکشها» کشیده میشود.
بوژی در واقع یک کفی تخت با بلبرینگهای کروی است که برای توزیع وزن محموله بر روی چرخها استفاده میشود. این وسیله شامل دهها چرخ است که به صورت جفت در یک محور قرار میگیرند. این سیستم برای کاهش فشار وزن محموله بر روی جاده و کاهش لرزش و شوکهای ناشی از حرکت وسیله نقلیه طراحی و استفاده میشود.
- ۰۳/۰۵/۰۳